Sunday, March 07, 2010

Tamiler holder festFor 25 år siden kom 16 tamilske familier til Vejen. Familierne holder stadig sammen, og i dag fejrede de så med tamilsk musik, traditionel tamilsk dance og en tamilsk tilberedt jubilæumsmiddag, at de kan se tilbage på det første kvarte århundrede i Danmark.

I første omgang blev de tamilske flygtninge i 1985 indkvarteret på Hansens Hotel i Vejen.

Flere af dem var børn dengang.

Som en af de første fik Rulan Sangar Rajendram, der blot var et halvt år gammel, lov at få borgmesterkæden på, da flygtningene blev modtaget af Vejen Kommunes tidligere borgmester, Lis Altonen.

Tæt kontakt

I dag er Rulan Sangar Rajendram 25 år, og bor i Odense, hvor han er ansat som »System Specialist« i en entreprenørvirksomhed.

Også mange af de andre børn fra dengang har gennemført videregående uddannelser, men de holder alle tæt kontakt til hinanden.

Velkomsttale

-Allan-

Mine damer og herrer

Jeg er i dag blevet bedt om at sige et par bevingede ord som velkomst.

Vi fejrer i dag at det er 25 år siden at en lille gruppe af primært unge mænd kom til Vejen og hurtigt blev en del af lokalmiljøet i Vejen. Og lad os bare for en kort stund ligge den jyske beskedenhed til side og konstatere at det har været en succes. En stor succes. Deres familier blev hurtigt sammenbragt og man kunne endelig begynde en ny tilværelse i Vejen. Mange af familierne kom hurtigt ud på arbejdsmarkedet og oplevede ligesom resten af den danske befolkning de gode 90’ere. Deres børn kom på Østerbyskolen eller Bakkelyskolen, på gymnasiet eller handelsskolen og videre i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet. Det er da om noget den danske drøm, som statsministeren kalder det. En drøm om at man kan komme hertil med en positiv indstilling om at skabe sig en tryg tilværelse for sin familie og give sine børn nogle muligheder man ikke selv har haft. Hvor vores forældre startede deres tilværelse som bistandsklienter er deres børn nu godt på vej til at blive bankdirektører, igen med reference til en tidligere statsminister - dem skal vi jo ikke glemme.

Tamilernes styrke har på trods af noget modvilje i begyndelsen været deres ukuelige tro på at det her skulle lykkedes og deres respekt for det land og den by de kom til. Jovist, mange ting skulle læres både af de dengang unge herrer men også af vejengenserne, men det er nu gået godt alt sammen og i dag er der ingen tvivl om at den unge generation af tamilere er en god og positiv del af lokalmiljøet her i Vejen.

No comments: